Oppskrift ribbe

"Hei Kristine og Odd – Haugen Gardsmat!

Kjøpte ribbe av dere på Bærums Verk. Utrolig god. Kona mente hun aldri hadde spist den bedre. Så jeg skal kjøpe et stykke til f. k. søndag når dere er tilbake på Bærums Verk.

Jeg fulgte Hellstrøms måte å lage ribbe. Jeg lagde også rødkål etter hans oppskrift. Og når ribba i tillegg er helt topp er det bare å nyte den gode maten"

Her er hva jeg gjorde:

Tre døgn før steking salta og pepra jeg ribba på begge sidene. Gni dette inn. Man trenger ikke engste seg for at man har på for mye salt. Overdriv litt i forhold til normal salting. Jeg brukte havsalt og nykverna pepper. Settes i kjøleskapet. Ribba var på forhånd ruta opp med skarp kniv. Bruk gjerne tapetkniv til dette. Kniven må være skarp.

Når du skal steike ribba må du beregne 2,5 time. Still ovnen på 180 grader og dette er ovnstemperaturen under hele steikinga. Har du en normal ribbestørrelse fyller du en liter vann i en langpanne eller en jerngryte. legg 12-15 hvitløksfedd i vannet og legg ribba med svoren ned oppå vannet og hvitløksbåtan. hvitløken setter ikke smak på ribba, men gir snert til sjyen. La stå i en time i ovnen. Ta så ribba ut og, snu den med svoren opp. Sett inn i ovnen igjen og la stå i en time.

Ta ribba ut og aus sjyen over svoren. Ikke vær redd for at du ause for mye. sett så ribba tilbake i ovnen, og la den stå i en halv time eller til svoren er sprø.

Da jeg steikte min ribbe, hadde jeg 6 dl vann i ildfast form og sammen antall hvitløksfedd som angitt over. Fordi mitt stykke var lite ble 6 dl vann vel mye. Jeg tror 4 dl hadde holdt. Det medførte at jeg måtte forlenge den siste halvtimen med 10 min. Uansett ble ribba utrolig smaksgod, og svoren helt topp.

Hellstrøm har to blandinger som tilbehør til ribba foruten potet. Jeg tar bare med rødkålblandinga, fordi jeg syns det ble for mye med to sorter kålblandinger. Dessuten var rødkålen uten tvil best. Ha først olivenolje i kasserollen og la den dekke bunnen. Ha samtidig 3 spiseskjeer sherryeddik oppi. Man kan og starte med 2 spiseskjeer. Er det da forlite når blandingen begynner bli ferdig, kan man regulere smaken ved å ha litt mer sherryeddikk oppi. FInskjær rødkølen og ha oppi kasserollen. Sur rundt. Ha så småe terningbiter med tørka fiken oppi. hvor mye avhenger av mengde kål. Jeg brukte tre fiken til et halvt, lite kålhode. Så har du en smaksfull, flytene honning oppi. Jeg brukte akasiehonning, ca 1/3 dl. Mengden smaker du til. Til slutt har du i et par spiseskjeer solbær pluss solbærsaft. Jeg hadde ikke dette, men brukte solbærgele. La dette surre i 20-25 min på middels varme eller svakere. Dette er en god blanding og gir en syrlig/søt smak til ribba.

Gjør med dette som du vil. Gode hilsen Johan Fredrik

Urtemarinert lammelår!

Hei,

jeg var innom matfestivalen på rådhusplassen i helgen og kjøpte lammelår av deg – det var helt fantastisk! Vi snakket om oppskrift, og her er den:

  • utbenet lammelår
  • 1 usprøytet sitron
  • poteter
  • modne tomater
  • grillet rød paprika, kjøpes på glass, kan bruke så mye du vil
  • hvitløk
  • stor bunt persille
  • strøkavring
  • parmasan
  • smør

Vask sitronen, del i to , og gni inn lammelåret med sitronsaften. Vask poteter, skjær i skiver ca 1 cm tykke. Skåldede tomater kuttes store biter. Ha olivenolje i en langpanne el ildfast form. Fordel poteter, tomater, grillet paprika og hvitløkbåter i formen. Ha litt smørklatter i.

Finhakket persille, hakket hvitløk, ca 4 ss strøkavring , rasp skallet av sitronen – blandes. Halvparten av dette røres med olivenolje ca 4 ss, til en pasta. Andre halvpart blandes med parmasan ca 50gr (eller så mye du måtte ønske).

Gni lammelåret inn med salt og pepper, smør kjøttet med persillepastaen hele veien rundt, brett det ut på potetsengen. Stekes i forvarmet ovn 180 grader , i ca 1 1/4 time, midt i ovnen. Skru opp temperaturen til 200 grader, fordel resten av persillen med parmasan over kjøttet og potetene, la stå til du har en sprø skorpe, ca 10-15 min.

Nytes med et glass god rødvin 

Denne kan anbefales, og den grillede paprikaen er supergodt til lam.

Lykke til.

Hilsen, Bente Karin Ulvik

Kjestykker med rødvin, honning og urter

  • 1 kg spe-kje i stykker
  • olivenolje
  • salt, pepper
  • 3 dl lett, fruktig rødvin
  • 1-2 fedd finhakket hvitløk
  • rikelig hakkede friske urter som feks salvie, timian eller rosmarin
  • evt en hel stjerneanis og/eller kanelstang
  • 1-2 ss balsamico eller sherryeddik
  • 1-2 ss honning, feks akasiehonning
  • evt presset sitron

Legg kjestykkene på et stort ark aluminiumsfolie med litt olivenolje på. Salte og pepre stykkene. Ha over urter og hvitløk og eventuelle hele krydder. Lag en pakke av folien, hell i rødvinen og brett igjen slik at pakken blir helt tett.

Bak i ovnen ved 140 grader i 1 time og 45 minutter.

Ta ut av ovnen, hell væsken over i en gryte, ha i eddik og honning (hold gjerne igjen litt av mengden i starten), og kok inn til ca. en tredel er igjen og væsken er lett tyktflytende. Smak til med mer honning og/eller litt presset sitron for å få en passe sursøt smak.

Lett kjestykkene på rist over langpanne. Pensle med den innkokte rødvinssjyen. Sett den under varm grill i ovnen til de får litt stekeskorpe på toppen.

Serveres med feks en kremet potetmos og grønn salat eller feks lettkokte grønne bønner.

Grillede kjestykker med libanesisk marinade

  • 1 kg spe-kje i stykker
  • 1 liten løk delt i to, og skåret i tynne skiver
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme (gjerne fra hele kapsler knust i morter)
  • 2 ts sumac, et libanesisk krydder (tørkede syrlige bær), evt erstattet med litt revet sitronskall + litt presset sitron litt rårørsukker olivenolje

Bland sammen alle ingredienser til en marinade, og la kjestykkene ligge i den i tett pose i kjøleskapet i 4-5 timer.

Grilles så på grillen til de er pent brune og gjennomstekte.

Server med sitronbåter og couscoussalat med tomater, rødløk, persille og mynte, samt en kald saus/dressing av matyoghurt og revet agurk (press ut litt av fuktigheten) toppet med litt tørkede chiliflak og revet sitronskall. (Her har jeg lagt ved et bilde av retten).

Sumac kan kjøpes herfra:

http://www.seasonedpioneers.co.uk/seasoning_detail.aspx?ID=141&name=S

Sumac Berries, Crushed

Langtidskokt gryte med kjestykker, snøfrisk og tomat

Her har jeg brukt denne lammeoppskriften:

http://www.ostecompagniet.no/167305.cms

Jeg bytter da ut lammefilet (vanvittig bruk av stykningsdel i den opprinnelige oppskriften!) med spe-kje i stykker. Og ikke noe karri, heller urter, feks rosmarin eller timian.

Videre setter jeg hele gryten i ovnen ved 140 grader, og lar stå halvannen til to timer.

Serveres med ovnsstekte båtpoteter av mandelpotet, og lettkokte aspargesbønner irørt en god skje ramsløkpuré (fra Nøring som du finner på Bondens Marked i Bergen) rett før servering. Nam!

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Langtidsstekt kjelår med rotgrønnsaker og nordiske smaker

(mengdene er omtrentlige)

  • 1 stort eller 2 mindre kjelår
  • blandete rotgrønnsaker i grove biter, feks gulrot, sellerirot,
  • kålrabi, pastinakk, rødløksbåter
  • 3 dl norsk eplesider
  • 2 ss eplesidereddik
  • hakket frisk timian
  • salt, pepper
  • rapsolje
  • rognebærgelé
  • granskuddsirup

Legg grønnsaker og kjøtt i en ovnsform eller langpanne som rommer kjelåret og grønnsakene akkurat. Hell over eplesider og eplesidereddik, dryss over timian, salt og pepper, ringle over litt olje. Dekk godt med folie slik at det blir tett, og stek i ovnen ved 130 grader i 4 timer. Ta ut av ovnen, ta kjelåret ut, sil fra sjyen over i en gryte. Ha folien tilbake over grønnsakene i formen slik at de holder seg varme.

Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, smak til med rognebærgelé og evt mer salt og pepper.

Pensle i mellomtiden kjelåret med granskuddsirup (kjøpt på Bondens marked) og skjerp det raskt under varm ovnsgrill til det får fin farge.

Server kjøtt og grønnsaker med en kremet mandelpotetmos, sjysausen og et dryss finhakket persille.

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’