Grillede kjestykker med libanesisk marinade

  • 1 kg spe-kje i stykker
  • 1 liten løk delt i to, og skåret i tynne skiver
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme (gjerne fra hele kapsler knust i morter)
  • 2 ts sumac, et libanesisk krydder (tørkede syrlige bær), evt erstattet med litt revet sitronskall + litt presset sitron litt rårørsukker olivenolje

Bland sammen alle ingredienser til en marinade, og la kjestykkene ligge i den i tett pose i kjøleskapet i 4-5 timer.

Grilles så på grillen til de er pent brune og gjennomstekte.

Server med sitronbåter og couscoussalat med tomater, rødløk, persille og mynte, samt en kald saus/dressing av matyoghurt og revet agurk (press ut litt av fuktigheten) toppet med litt tørkede chiliflak og revet sitronskall. (Her har jeg lagt ved et bilde av retten).

Sumac kan kjøpes herfra:

http://www.seasonedpioneers.co.uk/seasoning_detail.aspx?ID=141&name=S

Sumac Berries, Crushed

Langtidskokt gryte med kjestykker, snøfrisk og tomat

Her har jeg brukt denne lammeoppskriften:

http://www.ostecompagniet.no/167305.cms

Jeg bytter da ut lammefilet (vanvittig bruk av stykningsdel i den opprinnelige oppskriften!) med spe-kje i stykker. Og ikke noe karri, heller urter, feks rosmarin eller timian.

Videre setter jeg hele gryten i ovnen ved 140 grader, og lar stå halvannen til to timer.

Serveres med ovnsstekte båtpoteter av mandelpotet, og lettkokte aspargesbønner irørt en god skje ramsløkpuré (fra Nøring som du finner på Bondens Marked i Bergen) rett før servering. Nam!

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Langtidsstekt kjelår med rotgrønnsaker og nordiske smaker

(mengdene er omtrentlige)

  • 1 stort eller 2 mindre kjelår
  • blandete rotgrønnsaker i grove biter, feks gulrot, sellerirot,
  • kålrabi, pastinakk, rødløksbåter
  • 3 dl norsk eplesider
  • 2 ss eplesidereddik
  • hakket frisk timian
  • salt, pepper
  • rapsolje
  • rognebærgelé
  • granskuddsirup

Legg grønnsaker og kjøtt i en ovnsform eller langpanne som rommer kjelåret og grønnsakene akkurat. Hell over eplesider og eplesidereddik, dryss over timian, salt og pepper, ringle over litt olje. Dekk godt med folie slik at det blir tett, og stek i ovnen ved 130 grader i 4 timer. Ta ut av ovnen, ta kjelåret ut, sil fra sjyen over i en gryte. Ha folien tilbake over grønnsakene i formen slik at de holder seg varme.

Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, smak til med rognebærgelé og evt mer salt og pepper.

Pensle i mellomtiden kjelåret med granskuddsirup (kjøpt på Bondens marked) og skjerp det raskt under varm ovnsgrill til det får fin farge.

Server kjøtt og grønnsaker med en kremet mandelpotetmos, sjysausen og et dryss finhakket persille.

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Cart (0)