Oppskrift ribbe

"Hei Kristine og Odd – Haugen Gardsmat!

Kjøpte ribbe av dere på Bærums Verk. Utrolig god. Kona mente hun aldri hadde spist den bedre. Så jeg skal kjøpe et stykke til f. k. søndag når dere er tilbake på Bærums Verk.

Jeg fulgte Hellstrøms måte å lage ribbe. Jeg lagde også rødkål etter hans oppskrift. Og når ribba i tillegg er helt topp er det bare å nyte den gode maten"

Her er hva jeg gjorde:

Tre døgn før steking salta og pepra jeg ribba på begge sidene. Gni dette inn. Man trenger ikke engste seg for at man har på for mye salt. Overdriv litt i forhold til normal salting. Jeg brukte havsalt og nykverna pepper. Settes i kjøleskapet. Ribba var på forhånd ruta opp med skarp kniv. Bruk gjerne tapetkniv til dette. Kniven må være skarp.

Når du skal steike ribba må du beregne 2,5 time. Still ovnen på 180 grader og dette er ovnstemperaturen under hele steikinga. Har du en normal ribbestørrelse fyller du en liter vann i en langpanne eller en jerngryte. legg 12-15 hvitløksfedd i vannet og legg ribba med svoren ned oppå vannet og hvitløksbåtan. hvitløken setter ikke smak på ribba, men gir snert til sjyen. La stå i en time i ovnen. Ta så ribba ut og, snu den med svoren opp. Sett inn i ovnen igjen og la stå i en time.

Ta ribba ut og aus sjyen over svoren. Ikke vær redd for at du ause for mye. sett så ribba tilbake i ovnen, og la den stå i en halv time eller til svoren er sprø.

Da jeg steikte min ribbe, hadde jeg 6 dl vann i ildfast form og sammen antall hvitløksfedd som angitt over. Fordi mitt stykke var lite ble 6 dl vann vel mye. Jeg tror 4 dl hadde holdt. Det medførte at jeg måtte forlenge den siste halvtimen med 10 min. Uansett ble ribba utrolig smaksgod, og svoren helt topp.

Hellstrøm har to blandinger som tilbehør til ribba foruten potet. Jeg tar bare med rødkålblandinga, fordi jeg syns det ble for mye med to sorter kålblandinger. Dessuten var rødkålen uten tvil best. Ha først olivenolje i kasserollen og la den dekke bunnen. Ha samtidig 3 spiseskjeer sherryeddik oppi. Man kan og starte med 2 spiseskjeer. Er det da forlite når blandingen begynner bli ferdig, kan man regulere smaken ved å ha litt mer sherryeddikk oppi. FInskjær rødkølen og ha oppi kasserollen. Sur rundt. Ha så småe terningbiter med tørka fiken oppi. hvor mye avhenger av mengde kål. Jeg brukte tre fiken til et halvt, lite kålhode. Så har du en smaksfull, flytene honning oppi. Jeg brukte akasiehonning, ca 1/3 dl. Mengden smaker du til. Til slutt har du i et par spiseskjeer solbær pluss solbærsaft. Jeg hadde ikke dette, men brukte solbærgele. La dette surre i 20-25 min på middels varme eller svakere. Dette er en god blanding og gir en syrlig/søt smak til ribba.

Gjør med dette som du vil. Gode hilsen Johan Fredrik

Cart (0)