Langtidsstekt kjelår med rotgrønnsaker og nordiske smaker

(mengdene er omtrentlige)

  • 1 stort eller 2 mindre kjelår
  • blandete rotgrønnsaker i grove biter, feks gulrot, sellerirot,
  • kålrabi, pastinakk, rødløksbåter
  • 3 dl norsk eplesider
  • 2 ss eplesidereddik
  • hakket frisk timian
  • salt, pepper
  • rapsolje
  • rognebærgelé
  • granskuddsirup

Legg grønnsaker og kjøtt i en ovnsform eller langpanne som rommer kjelåret og grønnsakene akkurat. Hell over eplesider og eplesidereddik, dryss over timian, salt og pepper, ringle over litt olje. Dekk godt med folie slik at det blir tett, og stek i ovnen ved 130 grader i 4 timer. Ta ut av ovnen, ta kjelåret ut, sil fra sjyen over i en gryte. Ha folien tilbake over grønnsakene i formen slik at de holder seg varme.

Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, smak til med rognebærgelé og evt mer salt og pepper.

Pensle i mellomtiden kjelåret med granskuddsirup (kjøpt på Bondens marked) og skjerp det raskt under varm ovnsgrill til det får fin farge.

Server kjøtt og grønnsaker med en kremet mandelpotetmos, sjysausen og et dryss finhakket persille.

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Gasta Design

Gasta design as, Trolladalen 30, Sogndal, Norway