Langtidskokt gryte med kjestykker, snøfrisk og tomat

Her har jeg brukt denne lammeoppskriften:

http://www.ostecompagniet.no/167305.cms

Jeg bytter da ut lammefilet (vanvittig bruk av stykningsdel i den opprinnelige oppskriften!) med spe-kje i stykker. Og ikke noe karri, heller urter, feks rosmarin eller timian.

Videre setter jeg hele gryten i ovnen ved 140 grader, og lar stå halvannen til to timer.

Serveres med ovnsstekte båtpoteter av mandelpotet, og lettkokte aspargesbønner irørt en god skje ramsløkpuré (fra Nøring som du finner på Bondens Marked i Bergen) rett før servering. Nam!

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Langtidsstekt kjelår med rotgrønnsaker og nordiske smaker

(mengdene er omtrentlige)

  • 1 stort eller 2 mindre kjelår
  • blandete rotgrønnsaker i grove biter, feks gulrot, sellerirot,
  • kålrabi, pastinakk, rødløksbåter
  • 3 dl norsk eplesider
  • 2 ss eplesidereddik
  • hakket frisk timian
  • salt, pepper
  • rapsolje
  • rognebærgelé
  • granskuddsirup

Legg grønnsaker og kjøtt i en ovnsform eller langpanne som rommer kjelåret og grønnsakene akkurat. Hell over eplesider og eplesidereddik, dryss over timian, salt og pepper, ringle over litt olje. Dekk godt med folie slik at det blir tett, og stek i ovnen ved 130 grader i 4 timer. Ta ut av ovnen, ta kjelåret ut, sil fra sjyen over i en gryte. Ha folien tilbake over grønnsakene i formen slik at de holder seg varme.

Kok inn sjyen til den blir kraftigere på smak, smak til med rognebærgelé og evt mer salt og pepper.

Pensle i mellomtiden kjelåret med granskuddsirup (kjøpt på Bondens marked) og skjerp det raskt under varm ovnsgrill til det får fin farge.

Server kjøtt og grønnsaker med en kremet mandelpotetmos, sjysausen og et dryss finhakket persille.

Vennlig hilsen

’Kje-entusiast i Bergen’

Cart (0)